“Waarom een webshop voor vitiligopatienten?”

Mijn eerste vitiligo plekken werden zichtbaar op mijn handen. Na enige tijd ging ik naar de huisarts. Hij wist niet zeker wat het was, maar hij dacht aan schimmel. De creme die ik hiervoor meekreeg hielp niet, waarna de diagnose Vitiligo werd gesteld, met de mededeling: “Daar is niets aan te doen, leer er maar mee te leven.”

Een verhuizing en heel wat jaren later, maakte ik kennis met mijn huisarts, die mij direct vroeg: “Doe je iets aan je vitiligo?” Na mijn verbaasde antwoord, daar was immers toch niets aan te doen, kreeg ik een verwijsbrief naar het SNIP (Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen) in het AMC in Amsterdam. Daar ben ik jaren onder behandeling geweest en ik ben onder de indruk van alle kennis die zij daar hebben opgebouwd.

Bij de dermatoloog kreeg ik diverse (hormoon)cremes, die helaas niets hielpen. Ook heb ik UVB lichttherapie gedaan, wat wel pigment terug bracht in de witte vlekken. De vitiligo kwam echter weer terug, zodat ik een effectievere behandeling wilde vinden. Ik vond Novitil. Ik ben het gaan gebruiken, en zie goede resultaten. Vooral op mijn knieën, benen en mijn gezicht komt het pigment goed terug.

Ik ben zelf erg blij met Novitil en wilde graag andere Nederlanders de mogelijkheid bieden om dit mooie product ook te gebruiken. Novitil is een product van Dermabest in Canada en heeft daar al meer dan 15 jaar hele goede resultaten laten zien. Sinds de start van onze webshop in 2010, hebben ook veel mensen in Nederland en de rest van Europa Novitil kunnen gebruiken. Novitil in combinatie met zonlicht of een UVA of UVB lamp geeft al goede resultaten. Nog effectiever is het om het behandelproces ook van binnen uit te stimuleren met speciale voedingssupplementen.

Over mij

Ik heb vitiligo sinds mijn 28e, nu al meer dan 20 jaar. Ik ben er niet blij mee en zou graag geen of minder vlekken willen hebben. Het belemmert me echter niet in alles wat ik doe en soms vergeet ik zelfs dat ik het heb. Het hoort gewoon bij me. Met Novitil, UVB en voedingssupplementen kan ik de vlekken in mijn gezicht, knieen en benen aardig weg krijgen, de vlekken op mijn handen en voeten heb ik maar geaccepteerd, die zijn zo lastig te repigmenteren, dat ik daar maar met de behandeling gestopt ben. Mijn man en kinderen weten niet beter dan dat ik een vlekje heb en zijn er helemaal aan gewend. Als mensen er naar vragen, vertel ik ze wat het is en is dat ook prima.

De psychosociale gevolgen

Veel vitiligopatienten ervaren in meer of mindere mate de psychosociale gevolgen van deze aandoening. Het grootste probleem wordt vaak ervaren in sociale contacten. Je vindt het gewoon niet leuk als iedereen de witte vlekken op de huid kan zien en daar dan wel of juist niet iets over zegt. Dit uit zich dan vaak in vermijdingsgedrag: je gaat niet meer zwemmen, draagt geen korte broeken of rokken en hebt ook op de warmste dagen een sjaaltje om je nek of een shirt met lange mouwen aan. Deze gevoelens worden door de dermatoloog niet altijd serieus genomen, maar kunnen een grote invloed hebben op het leven van iemand.

 

 

Ik hoop met deze webshop speciaal voor vitiligopatienten veel mensen te kunnen helpen met enerzijds de acceptatie van hun witte vlekken, maar ook hoop te bieden dat er toch een oplossing is.